Aktuality

Čo máme nové?

Aj ľudia bez domova chcú voliť

pridal: charita | dátum: 30. septembra 2023 | kategória: aktuality

AJ ĽUDIA BEZ DOMOVA CHCÚ PRISPIEŤ K ZMENE

🗳

Túžia po dôstojných životných podmienkach.

Tomáš zo Žiliny po problémoch s dokladmi volil prvý rok.

🙂

Autorka a redaktorka: Nikola Capeková, zdroj: myzilina.sme.sk

ŽILINA. Ani ľudia v núdzi nestrácajú vieru v lepší život a napriek vlastným problémom sa podľa slov žilinskej charity zaujímajú aj o spoločensko-politické dianie.

🤚

Tento rok sa rozhodol voliť aj 57-ročný Tomáš, ktorý mal doteraz ako bezdomovec problémy s dokladmi či adresou trvalého bydliska. Hoci pochádza z Prešova, osud ho pred piatimi rokmi zaviedol do Žiliny.

🏭

Pre splnenie svojej občianskej povinnosti dnes zamieril na tunajší mestský úrad, kde je volebná miestnosť okrem ľudí bez domova vyhradená aj pre tých, ktorí nemajú zapísaný trvalý pobyt.

„Čo počúvam podobných ľudí okolo seba, ľudí na ulici, zväčša chcú podporiť zmenu. Sú samozrejme aj takí, ktorých keď stretnem a majú vypité, len nadávajú, nezaujímajú sa, na voľbách im nezáleží. Pomoc chcú, ale tá nepríde sama. Treba za ňou ísť,“ hovorí a podotýka, že zmeniť je potrebné najskôr svoje správanie, ďalej podnietiť zlepšenie v rámci rodiny a až následne možno čakať napredovanie v celej spoločnosti.

Pri krúžkovaní v hlasovacom lístku zohľadňoval morálne hodnoty strán a skúsenosti kandidátov.

„Musíme sa snažiť jeden s druhým vychádzať. Volil som osoby, ktoré chcú napraviť krivdu, nie podkopávať nohy druhým. V predvolebných diskusiách sa len dookola zhadzovala vina na iných, strany sa medzi sebou špinili a nepozerali samé na seba. Privítal by som, keby sa po voľbách menej poukazovalo na krivdy iných a nezaoberali sa len obviňovaním. Nech majú pokoru,“ dodáva Tomáš.

Podľa vyjadrenia PR manažérky Diecéznej charity Žilina Zdenky Lukáčikovej zohľadňujú ľudia v núdzi pri voľbách najmä základné potreby. Chcú sa mať o niečo lepšie a získať dôstojné podmienky pre život. Prácu, ubytovanie, pravidelný príjem. „A asi každý sa takto pozerá na výhody, ktoré im prinesie voľba práve pre ich situáciu. Napríklad, zvýšenie dôchodkov.“

Ako podotkla, v uplynulých dňoch sa v zariadeniach charity takpovediac anonymne začali zhromažďovať viaceré predmety s odkazom na konkrétne politické strany.

V knižnici si všimli kuchársku knihu od jednej strany, od ďalšej zas publikáciu o pútnických miestach. Na chladničkách pribudli aj nové magnetky.

📔

Atmosféra bola pokojná

Ani priamo v priestoroch nízkoprahového centra nechýbala predvolebná atmosféra a debaty medzi ľuďmi. Podľa názoru vedúceho žilinského Domu charity sv. Vincenta Rastislava Kolmana sa však o politike bavili striedmo, bez vyhrotených reakcií či konfliktov. Osôb, ktoré rezignovali a nejavia žiadny záujem o podobné dianie, evidovali pomenej.

„Verejnosť zvykne často ľudí bez domova hádzať do jedného vreca, ale veľakrát sa človek na ulici ocitne aj z predošlej pozície úspešného podnikateľa. Mnohí sú inteligentní, no do ťažkých okolností sa dostali z dôvodov, ktoré nedokázali ovplyvniť. Možno potrebujú len krátkodobú pomoc, netreba ich podceňovať,“ popisuje Lukáčiková s tým, že ani tento raz nemuseli s vybavovaním voličských preukazov pomáhať nikomu. O potrebné záležitosti sa poväčšine vedia postarať aj sami.

💙

Potrebujú odrazový mostík

Ľuďom bez domova sú však každopádne k dispozícii, v Žiline môžu využívať nízkoprahové denné centrum i nocľaháreň, Dom charity sv. Vincenta, a rovnako sa im venujú aj v zariadeniach charity v Martine a Čadci.

„Všetci, čo okolo mňa behali, mi pomohli. Keby ich nebolo, tak neviem. Teraz žijem, dýcham, idem ďalej,“ hovorí Tomáš o charite, ktorá bola v neistej životnej situácii jeho pilierom.

Napriek zdravotným problémom so srdcom sa na vlastné nohy postavil vďaka práci. Práve tá sa môže stať odrazovým mostíkom pre každého človeka na ulici. Charita Tomášovi spočiatku sprostredkovala prácu predajcu časopisu, dnes si už tretí rok zarába ako vrátnik.

„Začiatky predaja boli ťažké, už aj s nohami som mal problém. Teraz si ale robím vlastné, idem občas na brigádu a mám svoj pokoj,“ hovorí s tým, že stabilnú prácu s ubytovaním by doprial každému. Je v očakávaní, či nové rozloženie síl v parlamente prinesie napríklad i viac takýchto možností.